Een koude douche voor het goede doel

Ferdi gaat dit jaar elf challenges aan voor Movember en hoopt daarmee 11.111 euro op te halen.

De hele maand november staat in het teken van Movember: de maand waarin mannen hun snor laten staan om aandacht te vragen voor de gezondheid van de man, zoals prostaatkanker en teelbalkanker, maar ook voor mentale problemen.

Ferdi Hek (35) doet dit jaar voor het eerst écht mee aan Movember. Hij besloot niet alleen zijn snor te laten staan, maar plakte nog elf challenges vast aan zijn Movember-initiatief. De fysiotherapeut uit Purmerend houdt zijn Twitter-volgers dagelijks op de hoogte van zijn campagne en vraagt hen om hulp in de vorm van likes en retweets. De donaties die Ferdi ontvangt gaan naar de Movember Foundation, die er vervolgens projecten mee steunt die de de gezondheid van de man bevorderen.

Het juiste moment
In zijn werk komt Ferdi regelmatig klanten tegen die kanker krijgen, of zijn klanten kennen mensen die kanker hebben. “Ik heb ook via Twitter veel interactie met mensen, en daar hoor ik regelmatig verhalen van mensen met mentale problemen. Daarnaast zijn er door de corona-uitbraak veel behandelingen uitgesteld en worden ook veel diagnoses gemist, waar we de komende jaren waarschijnlijk de gevolgen van zullen merken.” En dat raakt hem, dus probeert hij door zijn challenge een bijdrage te leveren aan Movember.

In het verleden heeft Ferdi wel eens zijn snor laten staan voor Movember en een bedrag gedoneerd, maar dit jaar wilde hij echt de uitdaging aangaan. “Doordat mijn bereik op Twitter de afgelopen maanden flink is gegroeid, van 300 volgers in januari naar 2.500 volgers nu, besloot ik dat dit een goed moment was.”

Symboliek
Voor de Movember-challenge van Ferdi draait alles om elf, omdat november de elfde maand van het jaar is. Hij is gaan brainstormen en vroeg aan vrienden om met hem mee te denken. “De challenges moesten wel uitvoerbaar zijn, omdat ik fulltime werk, maar ook uitdagend genoeg,” legt Ferdi uit. 

Alle elf uitdagingen hebben een symbolische betekenis. Voor zijn derde uitdaging loopt Ferdi bijvoorbeeld over elf blokjes Lego, wat symbool staat voor de pijnlijke stappen die mensen moeten zetten met gezondheidsprobleem. Deze challenge voerde hij begin deze maand al uit, waarbij er een blokje is gesneuveld en de stukjes plastic in zijn voet bleven zitten. Zijn volgers zijn echter streng: Ferdi liep over Duplo, en niet over Lego, dus moet hij de challenge opnieuw doen.

Een van zijn andere uitdagingen staat in het teken van de oneerlijke strijd die mensen voeren tegen kanker. “Ik moet proberen zonder handen één penalty tegen te houden van de elf die er geschoten zullen worden.” De koude douche die je na een diagnose krijgt, beeldt hij uit door elf emmers met ijs over zich heen te gooien, naar een voorbeeld van de ALS Ice Bucket Challenge. Hier deed hij een aantal jaar geleden ook aan mee. 

Zijn volgers hebben de tiende challenge bedacht, speciaal voor Sint-Maarten. “Op die dag ga ik in een elfenpak langs elf huizen een liedje zingen en proberen bij een van de huizen snoep te krijgen. Natuurlijk laat Ferdi ook zijn snor staan, maar dat doet hij niet alleen. Zijn laatste uitdaging is om op 30 november elf mannen te vinden die ook hun snor hebben laten staan en hen een foto te laten plaatsen op Twitter.

Inspiratiebronnen
Twee mensen hebben Ferdi in het bijzonder geïnspireerd bij het opzetten van de uitdagingen. “Fadi Esak, die ik via Twitter ken, doet heel veel voor mensen. Hij organiseert bijvoorbeeld jaarlijks de JaarTop500, waarvoor hij 500 mensen in het zonnetje zet die het afgelopen jaar veel voor hem betekend hebben.”

Zijn andere voorbeeld is Ed Versteeve. Hij zamelde geld in via Twitter voor een vriendin die behandeld moest worden tegen kanker. “Mede  dankzij zijn oproep heeft hij meer dan 150.000 euro opgehaald. Toen ik hem dat zag doen, dacht ik, het is dus mogelijk! Ed heeft mij geholpen met brainstormen voor Movember. Een aantal weken geleden is hij getroffen door een hartinfarct, dus ik doe het nu alleen. Maar als ik de challenge volgend jaar weer doe, doet hij graag mee,” vertelt Ferdi.

Reacties
Door de corona-uitbraak had Ferdi meer behoefte aan interactie met mensen, dus is hij een jaar geleden actiever geworden op Twitter. De reacties op zijn challenge zijn alleen maar positief. “Ik had niet verwacht dat ik er zoveel uit zou halen. De kring die ik de afgelopen tijd heb opgebouwd op Twitter zit vol met fijne, lieve mensen. Veel mensen vinden het knap wat ik doe en het levert hele leuke interacties op. Toch is er altijd wel iemand die negatief reageert op Twitter, maar dat houdt me niet tegen.”

Het doel is natuurlijk dat zo veel mogelijk mensen gaan doneren. Bovendien doneert Ferdi voor elke challenge die hij niet haalt, zelf 11 euro aan Movember. “Mijn streefbedrag van 11.111 euro ga ik waarschijnlijk niet halen, maar ik zit nu al op 500 euro. Gemiddeld haalt een werver voor Movember zo’n 300 euro op. En de maand is nog lang, dus wie weet waar het toe leidt.”

Ferdi Hek volgen of steunen? Bekijk zijn donatiepagina op Movember.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De beste cafeïnevrije (specialty) coffee in Amersfoort

Ik drink graag koffie, maar de bijwerkingen (hartkloppingen) en de afkickverschijnselen (hoofdpijn), heb ik niet graag. Dus ben ik een aantal jaar geleden overgegaan op decaf koffie. En de cafeïnevrije versie is soms bijna niet meer te onderscheiden van een echte koffie. Na Antwerpen en Amsterdam-West heb ik nu de cafeïnevrije (specialty) koffie in het […]

Read More

Een bezoek aan twee evangelische kerken in Antwerpen

Terwijl het aantal kerkgangers in België daalt, groeit het aantal migrantenkerken gestaag. In Groot-Antwerpen zijn momenteel 165 buitenlandse evangelische kerken, waarvan ongeveer 16 in het district Merksem. Twee van deze gemeenschappen die iedere zondag samenkomen zijn de Faith Foundation en de Presbyterian Church of Cameroon, die ik een bezoek bracht. Rond 11 uur parkeert een […]

Read More

Een rookmelder in ons hoofd

Angst houdt je in leven. Dat wisten onze voorouders al. Ouders zeggen dus best tegen hun kind: “Ik begrijp dat je bang bent, maar je gaat het toch doen,” in plaats van “Wees maar niet bang”. Bang zijn is namelijk een natuurlijke reactie. Het is goed dat we dingen eng vinden. Maar wat gebeurt er in ons lichaam […]

Read More