De beste cafeïnevrije (specialty) coffee in Amersfoort

Ik drink graag koffie, maar de bijwerkingen (hartkloppingen) en de afkickverschijnselen (hoofdpijn), heb ik niet graag. Dus ben ik een aantal jaar geleden overgegaan op decaf koffie. En de cafeïnevrije versie is soms bijna niet meer te onderscheiden van een echte koffie.

Na Antwerpen en Amsterdam-West heb ik nu de cafeïnevrije (specialty) koffie in het centrum van Amersfoort getest. Ik bestel altijd een americano in mijn eigen to-go cup. Het lijstje is nog niet af, dus hou het in de gaten voor een update. Restaurants en ketens zoals 30ml heb ik niet meegenomen.

Smaken verschillen

Ik moet erbij zeggen dat ik geen enorme fan ben van koffie met een sterke zure toon, wat bij sommige soorten hoort. Smaken verschillen natuurlijk, dus ga vooral zelf langs om te proeven.

Deze plekken in Amersfoort serveren cafeïnevrije (specialty) coffee:

1. Het Lokaal. Oliemolenhof 90

Foto’s Emma Kemp

Het Lokaal serveert, natuurlijk, specialty koffie van de Baarnse Boot. De koffie komt met een lichte cremalaag, die snel verdwijnt als ik met mijn kopje naar buiten loop. Hij smaakt een beetje zoetig. Niet gek dus dat het smaakprofiel ‘rietsuiker, chocolade en gedroogd fruit’ heeft. Verder is de koffie niet zuur of bitter, prima te drinken.

Prijs: 2,95 euro

2. Bij Sophie. Weverssingel 2

Dit is de eerste plek waar ik decaf koffie van de Amersfoortse Little Roastery proef, aangezien de branderij zelf geen decaf serveert. Helaas is de americano te heet en smaakt ‘ie verbrand.

Prijs: 2,95 + 0,50 euro toeslag

3. Livingstone. Groenmarkt 11

Een koffietest in Amersfoort kan niet zonder een bezoek aan Livingstone. Ik bezocht alleen het café op de markt, niet die bij de poort. Ze hebben bonen van Sprout, een banderij in Eindhoven. Ik schrik van het bedrag dat ik afreken: 5 euro, inclusief een toeslag van 1,50 euro. Ik ben niet de enige die zich erover verbaasd, verzekert de barista. Het is nou eenmaal specialty koffie.

De cremalaag is lekker dik en blijft lang liggen. De koffie ruikt heerlijk, maar is voor mijn smaak helaas te zuur, vooral de nasmaak. Ik kan me wel voorstellen dat dit als cappuccino heerlijk is.

Prijs: 3,50 euro + 1,50 euro toeslag

4. Barista Café. Hof 29

Even verderop is het Barista café, waar ze bonen hebben van Single Estate uit Guatemala. Ik krijg de americano zonder cremalaag. Ik zou hints van donkere chocolade, en shortbread moeten proeven. Qua smaak is het erg subtiel, geen zure of bittere tonen. Best lekker! Maar de kick zoals bij Livingstone is er niet.

Prijs: 3,15 euro

(disclaimer: het Barista Café is een keten, kwam ik na het bezoek achter en hoort dus eigenlijk niet in dit lijstje thuis)

5. BUUF in de serre. Kleine Haag 2

Bij BUUF in de Serre serveren ze koffie (geen specialty) van Bacchi, een merk dat ik niet zo heel vaak tegenkom, maar nota bene het kantoor in Amersfoort heeft (Black Coffee). In mijn beker krijg ik opvallend weinig water, veel minder dan op andere plekken. Dat geeft eigenlijk niks, want daardoor komt de smaak goed naar voren. Hij is licht zuur, maar niet overheersend. Niet slecht!

Prijs: 2,95 euro

6. Corazon. Krommestraat 18

Bij Corazon word ik weer om een andere reden verrast: de betaalbaarheid. Voor to-go betaal ik 2,50 euro. Als je gaat zitten, betaal je 2,95 voor een americano. De koffie is van Boot en is een beetje waterig. Hier mag wel wat meer pit in.

Prijs: 2,50 euro to go, 2,95 euro in het café

Veel plekken serveren Boot-koffie uit Baarn. Het Lokaal verkoopt de bonen in de winkel.

7. Brood en zoets. Mooierstraat 3

Dit kleine café stalt trots de zakken Boot uit boven in de kast, en gelukkig is ook de decaf een specialty koffie (daarin variëren plekken soms, omdat decaf niet zo vaak besteld wordt). De geur van de koffie verklapt het helaas al, deze is bitter. Jammer.

Prijs: 3,00 euro + 0,85 euro toeslag

8. Blur your Life. Mooierstraat 18

Blur your Life. Lunch & Borrel ernaast serveert geen specialty coffee.

Verderop zit Blur your Life, waar ze ook Black Coffee serveren. Er ligt een goeie cremalaag op de americano, maar helaas is deze ook bitter, alleen niet zo erg als de vorige. De smaak van de koffie komt helaas niet goed naar voren.

Prijs: 3,25 euro

Het eindoordeel

Waar zou ik zelf nog een keer langs gaan? In ieder geval bij Het Lokaal en BUUF in de Serre, qua prijs zijn die ook het meest voordelig (als je er binnen gaat zitten). Ook Barista café zal ik niet vermijden, ook al is het een keten…

Deze plekken staan nog op het lijstje:
– Café STU
– Brood Atelier
– The Blueberry
– Lunch & tearoom something else

Zijn er nog andere cafés die ik ben vergeten, maar zeker moet bezoeken? Laat het me weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De beste cafeïnevrije (specialty) coffee in Amersfoort

Ik drink graag koffie, maar de bijwerkingen (hartkloppingen) en de afkickverschijnselen (hoofdpijn), heb ik niet graag. Dus ben ik een aantal jaar geleden overgegaan op decaf koffie. En de cafeïnevrije versie is soms bijna niet meer te onderscheiden van een echte koffie. Na Antwerpen en Amsterdam-West heb ik nu de cafeïnevrije (specialty) koffie in het […]

Read More

Een bezoek aan twee evangelische kerken in Antwerpen

Terwijl het aantal kerkgangers in België daalt, groeit het aantal migrantenkerken gestaag. In Groot-Antwerpen zijn momenteel 165 buitenlandse evangelische kerken, waarvan ongeveer 16 in het district Merksem. Twee van deze gemeenschappen die iedere zondag samenkomen zijn de Faith Foundation en de Presbyterian Church of Cameroon, die ik een bezoek bracht. Rond 11 uur parkeert een […]

Read More

Een rookmelder in ons hoofd

Angst houdt je in leven. Dat wisten onze voorouders al. Ouders zeggen dus best tegen hun kind: “Ik begrijp dat je bang bent, maar je gaat het toch doen,” in plaats van “Wees maar niet bang”. Bang zijn is namelijk een natuurlijke reactie. Het is goed dat we dingen eng vinden. Maar wat gebeurt er in ons lichaam […]

Read More