
Een smaakvolle kop cafeïnevrije koffie vinden in Antwerpen is… niet makkelijk. Dat is niet heel vreemd, omdat deca koffie een wereld apart is. Het proces van cafeïne-extractie kost veel tijd, wat niet altijd even milieuvriendelijk gebeurt. Er is ook weinig vraag naar, onder andere omdat sommige koffieliefhebbers het geen ‘echte’ koffie vinden. Maar als je een goed kopje cafeïnevrije koffie proeft, verander je meteen van gedachte.
Dit zijn zeven plekken in Antwerpen met deca koffie die een bezoek waard zijn.
1. De Buchbar
De Buchbar schenkt koffie van Normo, een koffiebranderij in Antwerpen. Normo heeft zelf ook een aantal café’s, maar schenkt daar geen deca koffie. Bij De Buchbar betaal je 3 euro voor een Americano. De koffie heeft geen schuimlaag, en is een beetje waterig, maar voor een deca is hij zeker smaakvol. De koffiebonen komen, net als de meeste deca koffie, uit Colombia. De volgende keer zal ik om wat minder water vragen.
Prijs: 3 euro
Locatie: Scheldestraat 79
buchbar.be
Tip: Ook bij Zulma in Merksem (3,-) en bij Kornel Koffie schenken ze (deca) koffie van Normo.
2. Caffe Mundi
Bij Caffe Mundi branden ze zelf de bonen en daardoor wisselen ze regelmatig van boon, bijvoorbeeld een soort uit Colombia of Guatemala. Ze serveren op het moment dat ik langskom de eerste boon. Naast een espresso-shot krijg je een glas gekookt water, zodat je zelf de sterkte kunt bepalen. Dat is erg handig als je weet hoe sterk je de koffie wil hebben, maar schenk voorzichtig, want voor je het weet is de koffie te slap. Ondanks dat ik niet al het water in mijn kopje schenk, is de koffie toch een beetje waterig. Maar qua smaak is hij goed: lekker donker en notig, en niet zuur. Qua prijs is dit de duurste koffie in het rijtje.
Prijs: 3,70 euro
Locatie: Oude Beurs 24
caffemundi.be
3. Tartoer
De voornaamste reden dat Tartoer dit lijstje heeft gehaald, is vanwege de prijs: 2,50 euro. De Americano komt met een schuimlaag, maar is al verdwenen als ik mijn kopje optil. De koffie is helaas iets te bitter, de boon is te lang gebrand waardoor veel van de smaak verloren is gegaan. Tartoer zet koffie van Rioba, het huismerk van Makro. De bonen worden geroosterd en gemalen in Italië. Niet de beste smaak dus, maar als je op je geld wil letten en graag deca drinkt, kun je hier goed terecht.
Prijs: 2,50 euro
Locatie: Korte Koepoortstraat 2
facebook.com/tartoer
4. Toitoitoi
Honderd meter verder van Tartoer krijg je absoluut waar voor je geld. Toitoitoi was de eerste plek waar ik een deca Americano kon vinden met de bonen van Caffénation, ook een boon uit Colombia. Wauw! De koffie komt met een kleine schuimlaag, en is iets te zuur voor mijn smaak, maar wat een smaakexplosie. Hier kan ik er nog wel een van op.
Prijs: 3 euro
Locatie: Lange Koepoortstraat 42
toitoitoi.coffee
Tip: de Teabar L’Arteasan in Merksem serveert ook deca koffie van Caffenation, voor dezelfde prijs.
Net als Normo serveren de café’s van Caffénation zelf geen deca koffie, maar verkopen ze wel de bonen los. De voornaamste reden dat café’s het niet aanbieden, is omdat ze moeten investeren in een aparte bonenmaler, voor een soort koffie die meestal weinig wordt besteld.
5. Viggo’s
Aan De Coninckplein vind je Viggo’s, waar ze de deca op een andere manier zetten: met een AeroPress. Ook hier heeft eigenaar Tim nog niet in een speciale bonenmaler geïnvesteerd, dus maalt hij de bonen met de hand. De deca koffie die ze nu hebben komt van koffiebranderij Java in Warschau, ook met bonen uit Colombia. Door de bereidingswijze is er geen schuimlaag, maar de koffie is verre van zuur, absoluut niet waterig en heerlijk zoetig van smaak. Voor 2,80 heeft deze koffie de beste prijs-kwaliteit-verhouding van dit lijstje. Hopelijk wachten ze nog even met de nieuwe bonenmaler…
Prijs: 2,80 euro
Locatie: De Coninckplein 21
viggos.be
6. Cuperus Horsey
Cuperus Horsey is de enige plek in het rijtje die de eigen bonen brandt én deca koffie serveert. Ik bezoek de locatie aan de Paardenmarkt. Opvallend: de koffie haal ik zelf aan de toog, in andere café’s kwamen ze het kopje brengen. Ook deze boon komt uit Colombia. De koffie heeft een mooie schuimlaag en heeft een fruitige, zoete smaak, maar is ook best zuur. “De deca die wij aanbieden valt onder de fruitige koffies, die gekenmerkt worden door veel aciditeit”, vertelt Cuperus. Daaraan dankt de koffie dus zijn wat zure eigenschap. Zelf ben ik daar niet zo dol op, maar dat is een kwestie van smaak.
Prijs: 3,60
Locatie: Paardenmarkt 28 & Sint-Katelijnevest 51
cuperuskoffie.be
Tip: Café Lucien aan de Karel Oomsstraat serveert ook deca koffie van Cuperus, waar hij iets goedkoper is (3,20).
7. Cornichon
Cornichon zit om de hoek bij Viggo’s, en concurreren ongetwijfeld met elkaar. Ze serveren koffiebonen van Cordon: ‘Deca is ons ding!’ staat op de website te lezen. Cordon brandt de eigen bonen in Antwerpen en levert ze gemalen aan Cornichon, daardoor zal iets van de versheid verloren gaan. De koffie die ik krijg heeft een prachtige schuimlaag en is lekker heet. Hij is licht bitter, maar heeft ook veel body. Lekker en heel erg betaalbaar!

Prijs: 2,60
Locatie: Pijlstraat 13
cornichonantwerp.be
And the winner is…
Viggo’s!
… maar net als gewone koffie is deca koffie ook een kwestie van smaak. Probeer ze daarom zeker zelf uit! Ken jij nog een plek waar ze cafeïnevrije koffie serveren en op dit lijstje thuis hoort? Laat het weten!
Waar moet je op letten voor een goede cafeïnevrije koffie?
Als de bonen ter plekke gemalen worden, is dat een teken van versheid. Verder hangt het af van wie de koffie zet en ook hoe de koffiemachine is afgesteld. Als de koffiebonen al zijn voorgemalen, gaat er veel van de smaak verloren. Deze bonen zijn meestal heel donker gebrand waardoor de koffie bitter wordt. Sommige bonen hebben een wat zure smaak van zichzelf, daar moet je van houden. Heb je liever een mildere koffie? Vraag dan of de koffie met iets meer water gezet kan worden.
Café’s in Antwerpen die helaas geen deca serveren: Butchers Coffee, CronopiO, Kolonel Coffee, Brandbar, Rush Rush, Green Garage, Bardin, No Worries, DOK36.